Основните видове фойерверки

Пиробатерии – състоят се от групи тръби, като всяка тръба има две дупки и фитил, който я свързва със съседната. По този начин, когато първият заряд се възпламени и изпрати ефекта във въздуха, тръбата до него също се запалва, и т.н.

Боракс – това са едни от най-красивите,но и най-сложните видове фойерверки. Състоят се от много части-резервоар, заряд и звезди или ефекти. Резервоарът е здрава обвивка, която предпазва съдържанието. Зарядът изтласква корпуса извън тръбата, а фитилът подпалва заряда до правилната височина. След това заряда възпламенява ефектите.

Пиратки -най-старите и най-прости фойерверки. Представлява хартиена тръба, състояща се от няколко пласта за по-голяма здравина. Двата и края са запушени с глинена субстанция, а в средата съдържа малко количество барут. Когато огъня от фитила възпламени барута, за кратко време се образува горещ газ. Тръбата задържа този газ докато налягането не я взриви със силен гръм.

Фонтани – това е тръба, която е заредена с устройство, проектирано да създаде много искри, пламъци и газ. В края си тръбата има глинена тапа с дупка, която се нарича въздушна клапа.

Ракети – когато горящия фитил стигне края, конусовидната глава се взривява за части от секундата. Образува се голямо количество газ, който изтласква ракетата в обратната посока. Съдържанието на ракетата е плътно, така че отстоява на налягането. Чрез фитила пламъка достига детонатора, който експлодира, отваря съдържанието на ракетата и взривява ефектите.

Римски свещи – освен глинената тапа на дъното, римските свещи се състоят от редуващи се пластове издигащ заряд, звезди и устройство за забавяне. Когато фитилът достигне тръбата, се активира устройството за забавяне. След секунди заряда достига първата звезда, едновременно възпламенявайки нея и издигащия заряд под нея, който изхвърля звездата извън тръбата. Това се повтаря с всяка звезда.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!